woensdag 8 april 2009

CONCLUSIE MANNE algehele research

Hierbij een conclusie van de belangrijkste punten uit onze algehele research die betrekking hebben op ons uitgangspunt. Het is meteen een soort verantwoording ervan:

Identiteit is niet te definiƫren als eenduidig gegeven. Tijdens de research zijn er heel wat soorten van identiteit de revue gepasseerd. Zo is er een; persoonlijke, sociale, culturele, objectieve, subjectieve, digitale, virtuele, etnische, nationale, Nederlandse en zelfs een pan-Europese identiteit. Daarnaast hebben we ondervonden dat identiteit maakbaar is. Een persoon is dus actief bezig zijn identiteit te construeren.

Iets wat volgens ons nauw verwant is aan identiteit is talent en met name het uitten van talent. Evenals identiteit is talent een multidimensioneel begrip[1] en is het iets van jezelf wat je moet onderzoeken en ontwikkelen. Daarnaast is een talent een onderdeel van je identiteit.Ben je ergens heel goed in dan zegt dat iets over jou zijn en over hoe mensen naar jou kijken. Zo is er bijvoorbeeld aangetoond dat mensen bepaalde verwachtingen hebben van iemand met talent

Zoals eerder gezegd is er sprake van een maakbare identiteit. Een logische gevolgtrekking zou zijn dat er sprake is van maakbaar talent. De vraag is niet of iemand talent heeft, iedereen heeft wel een talent aangezien er veel verschillende soorten zijn. Het gaat erom hoe je ermee omgaat en wat je ermee doet. Een talent moet je benutten

Bij het ontwikkelen van je identiteit kan er Identity foreclosure[2] optreden je bent dan bezig je identiteit te ontwikkelen zonder hier adequaat over na te denken. Ook is er sprake van een Foreclosure status, het individu heeft dan nog niet geƫxperimenteerd met identiteit en heeft een soort ideologische identiteit op basis van waarden van anderen Deze kan onder andere optreden wanneer ouders overbeschermend of te autoritair zijn.

De overheid is bang dat jongeren niet genoeg hun talenten benutten. Dit zou een gevolg kunnen zijn van een Foreclosure status. Het is namelijk dan ook lastig je talenten te ontdekken en te benutten aangezien ze onderdeel uitmaken van jezelf. Om deze foreclosure status tegen te gaan is het juist noodzakelijk om jongeren bewust te maken van hun identiteit en talent en dat deze maakbaar is. Dit is dan ook wat het doel gaat worden van het magazine

De doelgroep 8-10 jaar is een belangrijke doelgroep als het gaat om deze bewustmaking. Deze kinderen zijn namelijk conventioneel en hechten waarde aan orde en gezag en waardering van autoriteiten en zij handelen hier ook naar[3]. Te autoritair of beschermend gedrag bij deze kinderen blokkeert dus de identiteit en talent ontwikkeling.

Het magazine gaat inspelen op deze bewustwording door op een concrete, creatieve en vermakelijke manier kinderen van 8 t/m 10 te laten zien dat identiteit en met name ja talent iets is waar je aan moet werken en soms zelfs voor moet vechten.



[1] zie research over talent van Marijn

[2] zie research over identiteit en opvoeding van Cas en Wouter

[3] zie research over ontwikkelingsfase van Manne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten